EU-Kommissionens omnibus-forslag: 80 pct. af virksomhederne kan blive fritaget fra CSRD
Omnibusforenklingspakken er et initiativ fra EU-Kommissionen, der har til formål at reducere og forenkle de administrative byrder for europæiske virksomheder. Omnibuspakken blev præsenteret den 26. februar 2025 og fokuserer primært på bæredygtighedsområdet.
Omnibuspakken er et forslag om at forenkle reglerne inden for følgende lovgivninger på bæredygtighedsområdet:
- Lovkrav om bæredygtighedsrapportering under direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering (CSRD)
- Direktivet om virksomheders due diligence i forbindelse med bæredygtighed (CSDDD)
- Forordning om indførelse af en kulstofgrænsetilpasningsmekanisme (CBAM)
- Taksonomiforordningen.
Hvad betyder ”Omnibus”? Omnibus er en fællesbetegnelse for et EU-initiativ, hvor der samtidig ændres to eller flere regelsæt.
1. Omnibus-forslaget
Omnibus-forslaget får – hvis det gennemføres – ganske betydelig effekt på rapporteringskravene for alle omfattede selskaber. Cirka 2.000 danske virksomheder fritages helt fra krav om at rapportere om bæredygtighed.
Derudover omfatter forslaget til CSRD og CSDDD en fokusering af kravene om værdikæder og lægger op til andre reduktioner i rapporteringskravene, herunder i kravene i EU-taksonomien.
De foreslåede ændringer i omnibus skal nu forhandles i EU. Denne artikel opdateres løbende, og når der er endeligt vedtagne ændringer. Se også tidsplanen med de vigtigste milepæle for Omnibus i denne artikel.
1.1 Omnibus – nye størrelsesgrænser og forenklet rapportering
1.1.1 CSRD
Omnibussen lægger op til en markant forhøjelse af størrelsesgrænserne for CSRD, så kravene fremover gælder for selskaber/koncerner, der har:
- mere end 1.000 medarbejdere og
- enten en omsætning på mere end 391 mio.kr. (50 mio. EUR
- eller en balancesum på mere end 196 mio.kr. (25 mio. EUR).
Hvis forslaget bliver vedtaget, vil alle virksomheder med under 1.000 ansatte ikke længere være omfattet af lovkrav om bæredygtighedsrapportering. Børsnoterede SMV’er vil derfor heller ikke længere være omfattet af CSRD.
Forslaget betyder, at antallet af selskaber, der omfattes af CSRD reduceres med ca. 80 pct. på EU plan. Det kan samtidig få den konsekvens, at enkelte af de selskaber, der allerede rapporterer for 2024 iht. det p.t. gældende CSRD, ikke vil være omfattet af de fremtidige rapporteringskrav.
Virksomheder, der ikke er omfattet af rapporteringskravene under CSRD, vil fortsat kunne vælge rapportere efter de frivillige rapporteringsstandarder, VSME, men der vil ikke være et lovgivningsmæssigt krav herom.
Andre ændringer:
- LSME-standarden afskaffes. Som en konsekvens af at børsnoterede SMV’er fremover ikke er omfattet af rapporteringskravene, foreslår EU-Kommissionen, at der ikke udstedes en LSME-standard (standard for børsnoterede SMV’er), da den ikke længere er relevant.
- VSME-standarden skal udstedes som delegeret retsakt, så den kan anvendes af alle selskaber, der fremover ikke er omfattet af rapporteringskravene.
- Kravene til rapportering om værdikæden begrænses, så der – til brug for CSRD-rapporteringen – alene kan indhentes information der er krævet af VSME-standarden fra selskaber, der ikke er rapporteringspligtige efter CSRD. Herudover kan der indhentes sædvanlige branchespecifikke informationer.
- Krav om branchestandarder afskaffes, så der ikke kommer yderligere standarder end det der allerede ligger i ESRS-standarderne.
- Muligheden for at indføre krav om erklæring med høj grad af sikkerhed afskaffes. Efter de nuværende regler skulle dette krav have været vurderet i 2028.
- Der vil fortsat være visse krav til rapportering fra Ikke-EU koncerner, men størrelsesgrænserne og kravene tilpasses i konsekvens af de øvrige ændringer.
1.1.2 Taksonomi-forordningen
Kommissionen foreslår at reducere antallet af virksomheder, der bliver omfattet af Taksonomiforordningen. Det vil betyde, at forordningen kun vil omfatte de virksomheder, der også bliver omfattet af CSDDD. Det vil sige virksomheder, der har:
- mere end 1.000 ansatte og
- en omsætning på mere end 450. mio. EUR om året.
1.2 Omnibus - udskydelse af krav ”stop the clock”
1.2.1 CSRD
Kommissionen har fremlagt et forslag, som er vedtaget og trådte i kraft den 16. april 2025, der udskyder rapporteringsforpligtelsen under CSRD for virksomheder, der ellers skulle have rapporteret for regnskabsår 2025 og 2026. Det vil sige, at store virksomheder med over 1000 ansatte, som ikke har rapporteret for 2024, først vil blive omfattet i 2027. Børsnoterede SMV’er bliver først omfattet i 2028, men det forventes, at de ikke er omfattet allerede fra 2027.
1.2.2 CSDDD
Kommissionen foreslår, at forpligtelsen under CSDDD skal udskydes med et år for den første bølge af virksomheder. Det betyder, at virksomheder, der ville blive omfattet af forpligtelsen under CSDDD i 2027 (virksomheder med over 5.000 ansatte og en omsætning på mere end 1,5 milliarder euro), først vil blive omfattet i 2028, hvis forslaget vedtages.
1.3 Omnibus - Ændringer i bæredygtighedsstandarderne ESRS
Kommissionen foreslår at reducere antallet af datapunkter i ESRS-standarderne med det formål at lette byrder for omfattede virksomheder og forbedre sammenhængen til andre regler på området. Desuden foreslår kommissionen at afskaffe de ellers planlagte sektorstandarder, så der ikke kommer yderligere rapporteringskrav end dem, der er angivet i ESRS.
EU-Kommissionen forventer at foretage ændringer til ESRS-standarderne senest 6 måneder efter at ændringerne til CSRD er gennemført, så disse er på plads forud for regnskabsåret 2027.
1.4 Omnibus - Ændringer i taksonomiforordningen
Kommissionen foreslår at ændre i rapporteringskravene under taksonomiforordningen. Kommissionen lægger blandt andet op til, at rapporteringsskemaerne i taksonomiforordningen gøres mere simple.
2. Omnibus - hvad betyder den for SMV-virksomheder?
De fleste SMV’er bliver ikke direkte påvirket af omnibusforslaget, da langt de fleste SMV’er ikke er underlagt den lovgivning, som omnibusforslaget skal forenkle.
EU-Kommissionen foreslår, at virksomheder, der er omfattet af CSRD, tager udgangspunkt i den frivillige standard for SMV’ers bæredygtighedsrapportering (VSME), når de anmoder om ESG-oplysninger fra samarbejdspartnere.
3. Hvornår gennemføres ændringerne?
EU-Kommissionen forventer, at udskydelsen af tidsfristerne kan gennemføres hurtigt, så der skabes ro om rapporteringskravene for de selskaber, der står overfor at rapportere første gang for 2025. EU-Kommissionen arbejder mod en vedtagelse af dette før sommerferien.
Først ved vedtagelsen af de detaljerede ændringer i CSRD, justeres størrelsesgrænserne og dermed omfanget af hvilket selskaber, der skal udarbejde bæredygtighedsrapportering.
Gennemførelse af de detaljerede ændringer i reguleringerne kræver en længere forhandlingsproces. EU-Kommissionen har fremlagt de områder, som de ønsker at ændre. Områderne skal i høring og forhandling i både Rådet og Parlamentet. EU-Kommissionen forventer, at dette kan afsluttes i efteråret 2026.
Her er de vigtigste datoer for processen omkring selve omnibusdirektivet (niveau 1-lovgivning) og revisionen af ESRS (niveau 2-lovgivning).
- Milepæle:
1) afstemning i Parlamentets Retsudvalg (JURI) den 13. oktober og den efterfølgende afstemning på Europa-Parlamentets plenarmøde og
2) EFRAG's reviderede udkast til ESRS-eksponering i slutningen af juli. Begge vil give en indikation af, hvor rejsen går hen... - Endeligt resultat: Det er rimeligt at forvente en trilog i slutningen af 2025 og begyndelsen af 2026. Resultatet af trepartsmødet skal derefter vedtages endeligt af Parlamentet og Rådet. Så vi kigger sandsynligvis ind i 2. kvartal 2026 for en endelig lovtekst - selvfølgelig afhængigt af hvordan tingene går. Mange af os husker stadig det lange "Post-Trilogue CSDDD Saga" sidste år...
Kilde: Andreas Rasche Professor and Associate Dean at Copenhagen Business School I focused on ESG and corporate sustainability
Triloger er uformelle trepartsmøder om lovgivningsforslag mellem repræsentanter for Parlamentet, Rådet og Kommissionen. Formålet er at nå til enighed om en tekst, der kan accepteres af både Rådet og Parlamentet.
Nyttige links: