Direktivet om bygningers energimæssige ydeevne vedtaget

Kommissionen har vedtaget det styrkede direktiv om bygningers energimæssige ydeevne, som er endnu en milepæl i den europæiske grønne pagt. Direktivet fastlægger rammerne for medlemsstaternes reduktion af emissioner og energiforbrug i bygninger i hele EU, lige fra boliger og arbejdspladser til skoler, hospitaler og andre offentlige bygninger.

Ambitiøse mål for reduktion af bygningers samlede energiforbrug

Det reviderede direktiv fastsætter ambitiøse mål for reduktion af bygningers samlede energiforbrug i hele EU under hensyntagen til særlige nationale forhold. Det overlader det til medlemsstaterne at afgøre, hvilke bygninger der skal målrettes, og hvilke foranstaltninger der skal træffes. Det vil øge efterspørgslen efter rene teknologier i Europa og skabe arbejdspladser, investeringer og vækst.

Hver medlemsstat vedtager sit eget nationale forløb med henblik på at reducere det gennemsnitlige primærenergiforbrug i beboelsesejendomme med 16 % senest i 2030 og 20-22 % inden 2035. For erhvervsbygninger vil de skulle renovere de 16 % bygninger med den dårligste ydeevne senest i 2030 og de 26 % bygninger med den dårligste ydeevne senest i 2033. Medlemsstaterne vil have mulighed for at undtage visse kategorier af beboelsesejendomme og erhvervsbygninger fra disse forpligtelser.

Direktivet vil styrke Europas energiuafhængighed i overensstemmelse med REPowerEU-planen ved at reducere vores brug af importerede fossile brændstoffer. Det reviderede direktiv vil gøre “nulemission” til standarden for nye bygninger. Alle nye beboelsesejendomme og erhvervsbygninger skal have ingen emissioner på stedet fra fossile brændstoffer fra den 1. januar 2028 for offentligt ejede bygninger og fra den 1. januar 2030 for alle andre nye bygninger med mulighed for specifikke undtagelser.

Forbedring af bygningers energimæssige ydeevne er afgørende for at nå vores ambition om klimaneutralitet og for at styrke Europas energiuafhængighed. Renoveringer er investeringer i en bedre fremtid. Jeg har tillid til, at dette styrkede direktiv vil sætte medlemsstaterne i stand til at anspore til en renoveringsbølge i hele EU, samtidig med at mangfoldigheden i EU’s bygningsmasse respekteres. Kadri Simson, kommissær med ansvar for energi.

Gradvis udfasning af fossile brændstoffer

Det styrkede direktiv indeholder nye bestemmelser om gradvis udfasning af fossile brændstoffer fra opvarmning i bygninger og fremme udbredelsen af solenergianlæg under hensyntagen til de nationale forhold. Medlemsstaterne vil også skulle sikre, at nye bygninger er “solparate”. Tilskud til installation af separate kedler, der anvender fossile brændsler, vil ikke være tilladt fra den 1. januar 2025. Det vil også fremme udbredelsen af bæredygtig mobilitet med ladestandere til elbiler og cykelparkeringspladser.

Næste skridt

Det reviderede direktiv vil blive offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende og træde i kraft i de kommende uger. Medlemsstaterne vil derefter skulle gennemføre den i deres nationale lovgivning.

Baggrund

Bygninger tegner sig for ca. 40 % af EU’s energiforbrug, mere end halvdelen af EU’s gasforbrug (hovedsagelig gennem opvarmning, køling og varmt brugsvand) og 35 % af de energirelaterede drivhusgasemissioner. På nuværende tidspunkt er ca. 35 % af EU’s bygninger over 50 år gamle, og næsten 75 % af bygningsmassen er energiineffektiv. Samtidig er den gennemsnitlige årlige energirenoveringsprocent kun ca. 1 %.

Direktivet er en vigtig byggesten i EU’s bestræbelser på at gå væk fra fossile brændstoffer og fordoble tempoet for forbedringer af energieffektiviteten og tredoble kapaciteten for vedvarende energi senest i 2030 som aftalt med globale partnere på COP28. Dagens vedtagelse bygger på færdiggørelsen og ikrafttrædelsen af “Fit for 55” -lovgivningen og vil bidrage til at reducere drivhusgasemissionerne med mindst 55 % senest i 2030

Share

ESG Memo - Håndbog om ESG og bæredygtighed

ESG Memo er et Minileksikon over de mest anvendte udtryk og begreber inden for ESG og bæredygtighed. Bogen indledes med en oversigt over engelske forkortelser og betegnelser oversat til dansk. Dernæst gennemgås de enkelte udtryk og begreber på dansk med henvisninger til regler, fx CSRD, ESRS-standarder, VSME-standarden for små og mellemstore virksomheder mv. ESG Memo er et praktisk anvendeligt værktøj, der kan anvendes af alle, der beskæftiger sig med ESG og bæredygtighed.

Nyhedsbrev om ESG og bæredygtighed

Indtast din mailadresse nedenfor og klik på Tilmeld

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.