En analyse af 250 virksomheders bæredygtighedserklæringer afslører, hvor virksomheder på tværs af brancher ser risici og muligheder.
Hundredvis af virksomheder, der er baseret eller børsnoteret i EU, har offentliggjort bæredygtighedserklæringer i henhold til EU's direktiv om virksomheders bæredygtighedsrapportering (CSRD).
PwC har foretaget en analyse af 250 CSRD, og der er nogle overraskende resultater.
- Nogle virksomheder nævner færre end ti påvirkninger, risici og muligheder, mens andre rapporterer over 120.
- En stor virksomhed afslørede nul muligheder, hvor nogle virksomheder bemærkede nul muligheder eller positive virkninger.
- Enhedsspecifikke påvirkninger – en af mine yndlingsinteresser – var også interessante. Eksempler på enhedsspecifikke oplysninger omfattede cybersikkerhed og databeskyttelse (som navnlig mangler i ESRS) samt AI, innovation og skat.
På trods af Omnibus-forslaget kom over 70 % af de 250 gennemgåede CSRD-erklæringer fra fem europæiske lande, herunder Tyskland, Spanien og Holland, hvor CSRD endnu ikke er blevet implementeret i lovgivningen. Danmark har implementeret reglerne i årsregnskabsloven i 2024. Med andre ord var virksomhederne i disse lande ikke juridisk forpligtet til at rapportere i henhold til direktivet, men valgte at gøre det – formentlig fordi de forstår, at god bæredygtighedsrapportering er en platform til at træffe smartere, informerede beslutninger på tværs af virksomheden.
80 % af virksomhederne nævnte bæredygtighedsrelaterede risici i afsnittet om risikofaktorer i deres årsrapporter sammen med finansielle risici og operationelle risici.
Erik Thomas Johnson fra, Partner og Sustainability Advisory and Assurance Services i PwC Danmark, kommenterer undersøgelsen: ”Dette er år 1. Lad os håbe, at vi kan skabe incitamenter til at øge virksomhedernes bæredygtige handlinger og fremskynde virksomhedernes evne til at integrere bæredygtighed i forretningsbeslutninger, før det er for sent.”
Link til PwC’s analyse: In search of sustainable value: The CSRD journey begins