Europa-Kommissionen udgav den 29. januar 2025 sit "konkurrenceevnekompas" for EU (A Competitiveness Compass for the EU). Kompasset skitserer en ny køreplan, der har til formål at øge Europas produktivitet og globale konkurrenceevne gennem en bred vifte af foranstaltninger til fremme af innovation og investeringer, mindske de administrative byrder for virksomhederne og sænke energiomkostningerne i EU.
Omnibus-pakken
Blandt de første initiativer, der skal iværksættes under den nye køreplan, er en "Omnibus"-pakke, der skal fremlægges i februar måned, og som ifølge kompasset vil "dække en vidtrækkende forenkling inden for bæredygtig finansrapportering, due diligence for bæredygtighed og taksonomi."
Forenklingstiltaget omfatter EU's direktiv om virksomheders bæredygtighedsrapportering (CSRD), direktivet om virksomheders bæredygtighed due diligence (CSDDD) og taksonomiforordningen.
Mange af de vigtigste foranstaltninger, der sandsynligvis vil blive foreslået i den kommende omnibuspakke med fokus på bæredygtighedsrapportering, vil være rettet mod mindre virksomheder, og den nye køreplan skitserer mål om at reducere rapporteringsbyrden med mindst 25 pct. for alle virksomheder og 35 % for SMV'er.
Byrden skal lettes for de mellemstore virksomheder
Blandt de vigtigste initiativer, der er skitseret i køreplanen for at lette rapporteringsbyrden for mindre virksomheder, er et kommende forslag om at skabe en ny definition af små midcapselskaber, der omfatter tusindvis af EU-virksomheder.
Midcapselskaber defineres som "større end SMV'er, men mindre end store virksomheder", som vil være underlagt mindre komplekse krav til bæredygtighedsrapportering og due diligence end større virksomheder. På samme måde, som SMV'er har enklere forpligtelser i henhold til direktivet om virksomheders bæredygtighedsrapportering.
Konkurrenceevnekompasset indeholder også planer om at håndtere ”trickle-down-effekten" for at undgå, at mindre virksomheder langs forsyningskæderne vil blive udsat for ”overdrevne” rapporteringsanmodninger, som aldrig var tilsigtet af lovgiverne."
Frankrig og Tyskland presser på
Frankrig og Tyskland har for nyligt opfordret til at simplificere bæredygtighedsreglerne. Det skal fx ske ved en forhøjelse af tærsklen for CSDDD til kun at omfatte virksomheder med mere end 5.000 ansatte (hvilket reelt fjerner ca. 80 % af virksomhederne fra CSDDD-forpligtelserne), udsætte gennemførelsen af kravene i direktivet om bæredygtighedsrapportering for mindre virksomheder, samt udsættelse af sektorspecifikke krav om bæredygtighedsrapportering.
EU's Clean Industrial Deal
Et andet initiativ, der indgår i køreplanen, er EU's Clean Industrial Deal, der efter planen skal fremlægges i første kvartal af 2025. Formålet er at hjælpe med at dirigere investeringer hen mod infrastruktur og industri, navnlig i energiintensive sektorer, for at støtte EU's industrielle dekarboniserings-, vækst- og konkurrenceevnemål.
Sideløbende med Clean Industrial Deal skitserede den nye køreplan også planer om i 2025 at indføre "skræddersyede handlingsplaner" for vigtige energiintensive industrier, herunder stål, metaller og kemikalier, der beskrives som "blandt de mest sårbare i denne fase af omstillingen".
Andre vigtige initiativer i Konkurrenceevnekompasset
Andre vigtige planlagte initiativer under Konkurrenceevnekompasset omfatter
- Kommende forslag til en "Industrial Decarbonisation Accelerator Act" for at strømline tilladelser til vedvarende energi til emissionsintensive sektorer.
- "Investeringsplan for bæredygtig transport" til at øge infrastrukturen og produktionen og distributionen af vedvarende og kulstoffattige transportbrændstoffer.
- "Circular Economy Act" til støtte for investeringer i genbrug, reducere brugen af nye materialer i industrien og reducere deponering og forbrænding.
- Revision af Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM).
- Handlingsplan for bilindustrien", en forventet ændring i EU's forordning, der kræver en 100 pct. reduktion i CO2-emissioner fra nye biler og varevogne i EU fra 2035, samt en ny rolle for e-brændstoffer.
Klik her for at få adgang til EU's konkurrenceevnekompas (A Competitiveness Compass for the EU).
Klik her for forbedret bæredygtig konkurrenceevne.
Klik her for beskrivelse af ny plan for Europas bæredygtige velstand og konkurrenceevne.