VSME-standarden for SMV’er

VSME-standarden for små og mellemstore virksomheder

Enklere regler for SMV-virksomheder (VSMV-standarden)

Reglerne om bæredygtighedsrapportering (CSRD) stiller omfattende krav om, at store og børsnoterede virksomheder i deres årsrapport skal rapportere om bæredygtighed ud fra en række standarder inden for ESG – både for virksomheden selv og for virksomhedens værdikæde.

For at hjælpe SMV-virksomheder på vej har EU udviklet en frivillig rapporteringsstandard for SMV’er, kaldet VSME (Voluntary Reporting Standard for SMEs).

OBS: VSME-standarden foreligger kun i udkast. Den endelige standard forventes at blive udgivet inden jul 2024. 

Formålet med rapporteringsstandarden VSME

VSME er et rapporteringsværktøj (i forhold til ESRS’erne), der skal hjælpe små og mellemstore virksomheder med at rapportere om bæredygtighed og besvare anmodninger om ESG-data, som de modtager fra samarbejdspartnere (dvs. banker, investorer eller større virksomheder, som SMV'er er leverandører til) på en effektiv og forholdsmæssig måde samt for at lette deres deltagelse i omstillingen til en bæredygtig økonomi.

VSME forenkler ESG-arbejdet ved at standardisere de nuværende ESG-data i ESRS-standarderne (som udgør en betydelig byrde for SMV'er), ved at reducere antallet af ESG-data, de skal oplyse om i deres bæredygtighedsrapport/ESG-opgørelse og oplyse til interessenter/kunder, der er omfattet af CSRD (og ESRS).

Den frivillige standard forventes at blive den nye markedsstandard for, hvilke ESG-oplysninger som SMV’er bliver bedt om at levere til deres samarbejdspartnere.

En virksomhed kan vælge at følge hele eller dele af standarden. ”Basismodulet” indeholder 11 oplysningskrav, som de fleste vil kunne leve op til. Fokus er her særligt på klima (CO2-aftryk i scope 1, 2 og 3), personaleforhold og menneskerettigheder. For en dansk virksomhed vil den største udfordring typisk være opgørelsen af CO2-aftryk.

VSME-standarden er således et godt og overskueligt sted at starte, og den vil i de fleste tilfælde afdække de klassiske informationsbehov, der vil blive stillet fra interessenter, fx kunder og banker.

Hvis det efterspørges - eller SMV’en kan se en forretningsmæssig mulighed i det - vil et naturligt næste skridt være at lade selskabets revisor gennemgå rapporteringen. På den måde sikres pålideligheden af den rapporterede information centralt på en omkostningseffektiv måde. Erklæringsvalget vil oftest være en ISAE 3000-erklæring med begrænset sikkerhed.

Hvilke virksomheder er omfattet af VSME? (pkt. 2)

Små og mellemstore virksomheder (SMV) defineres som en virksomhed, der hører til regnskabsklasse C mellem eller derunder. En regnskabsklasse C mellem har følgende størrelsesgrænser:

  • Balance på 195 millioner DKK
  • Nettoomsætning på 391 millioner DKK
  • 250 ansatte

Hvis virksomheden er under disse størrelsesgrænser, er den ikke omfattet af CSRD, så længe de ikke er børsnoteret (se LSME om børsnoterede SMV’er). De er derfor heller ikke omfattet af krav om at lave en ESG-opgørelse. Du kan tjekke om virksomheden er omfattet af CSRD i Virksomheds Guiden.

VSME består af 2 moduler (pkt. 5)

VSME-standarden indeholder to moduler:

  • Basis modul med 12 oplysningskrav inklusive anvendt rapporteringspraksis
  • Udvidet modul med de mest typiske datapunkter, som efterspørges af banker og andre forretningspartnere (indhold endnu ikke afklaret)

Oversigt over bæredygtighedsemnerne i Basismodulet

B 1 – Grundlag for udarbejdelsen

B 2 – Fremgangsmåder, politikker og fremtidige initiativer til at fremme en bæredygtig økonomi

Miljømæssige målinger

B 3 – Energi og drivhusgas-emissioner

B 4 – Forurening af luft, vand og jord

B 5 – Biodiversitet

B 6 – Vand

B 7 – Ressourceforbrug, cirkulær økonomi og affaldshåndtering

Sociale målinger

B 8 – Arbejdsstyrke: Generelle karakteristika

B 9 – Arbejdsstyrke: Sundhed og sikkerhed

B 10 – Arbejdsstyrke: Vederlag, overenskomster og uddannelse

Forretningsadfærd målinger

B 11 – Domme og bøder i forbindelse med korruption og bestikkelse

Hjælp til ESG-rapportering?

Hvis din virksomhed at komme i gang med ESG-rapportering, så hjælper vi i ESG Danmark gerne med at komme i gang. Kontakt os, så finder vi sammen en løsning, der passer til dine ønsker og behov.

Tilmeld dig vore nyhedsbrev!

Hold dig opdateret om ESG og bæredygtighed!