EU offentliggjorde 16. april 2025 den endelige lovtekst til Omnibus-stop-the-clock i EU-Tidende. Dermed træder udsættelsen af CSRD og CSDDD i kraft i dag (17. april). Medlemsstaterne har nu indtil den 31. december 2025 til at gennemføre dette i national lovgivning.
EU har handlet meget hurtigt på dette område. Det Europæiske Råd vedtog endelig stop-the-clock-delen tidligere på ugen, hvilket banede vejen for offentliggørelsen af den endelige lovtekst. Den hurtige vedtagelse giver tilstrækkelig tid til at gennemføre det i national lovgivning, og det giver også virksomhederne sikkerhed med hensyn til indberetningsfrister.
"stop-the-clock"-delen af Omnibusforslaget indeholder udskydelse af tidsfrister for hvornår selskaberne omfattes af CSRD. Anden del af Omnibus kommer senere og vil indeholde forenklinger i CSRD. CSDDD og EU-taksonomien.
Udskudt rapportering af bæredygtighed
Udskydelsen af tidsfristerne – den såkaldte ”stop the clock” – har det formål at få sat stop for implementering af den nuværende regulering og få skabt ro til at forhandle de detaljerede ændringer.
EU-Kommissionen udskyder kravet om at udarbejde bæredygtighedsrapportering for selskaber, der efter de gældende regler skulle rapportere første gang for regnskabsåret 2025 eller 2026, så selskaberne først skal rapportere for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2027 eller senere. Herved vil en meget stor gruppe selskaber fritages for rapportering indtil regnskabsåret 2027.
Nye størrelsesgrænser
Omnibussen lægger op til en markant forhøjelse af størrelsesgrænserne for CSRD, så kravene fremover gælder for selskaber/koncerner, der har:
- mere end 1.000 medarbejdere og
- enten en omsætning på mere end 391. mio.kr. (50 mio. EUR
- eller en balancesum på mere end 196 mio.kr. (25 mio. EUR).
Størrelsesgrænserne er ens for børsnoterede og unoterede selskaber. Børsnoterede selskaber, der ligger under de nye grænser, fritages således også for rapporteringskravene.
De nye størrelsesgrænser betyder, at en stor gruppe selskaber, der efter de gældende bestemmelser skulle rapportere første gang i 2025 eller 2026, dermed aldrig bliver omfattet af rapporteringskravene, hvis de har mindre end 1000 ansatte.
Med de foreslåede størrelsesgrænser vil der fremover være samme grænse for antal ansatte i CSRD og CSDDD, mens der fortsat er forskel på kravene for omsætningen. Dette vil dog give et større sammenfald mellem de selskaber, der er omfattet af de to reguleringer.
Forslaget betyder, at antallet af selskaber, der omfattes af CSRD reduceres med ca. 80 pct. på EU plan. Det kan samtidig få den konsekvens, at enkelte af de selskaber, der allerede rapporterer for 2024 iht. det p.t. gældende CSRD, ikke vil være omfattet af de fremtidige rapporteringskrav.