Ny stor dansk undersøgelse: Danske virksomheder fortsætter med ESG-arbejdet

Ny stor dansk undersøgelse af ESG-indsatsen blandt danske ledere og virksomheder viser, at virksomhederne trods planlagte EU-lempelser fortsætter med ESG-arbejdet. Der er dog fortsat er en række store udfordringer.

Rapporten "ESG Profilen – Trendrapport 2025" giver et indblik i, hvordan danske virksomheder arbejder med ESG (Environmental, Social, Governance), og hvordan dette arbejde udvikler sig i takt med stigende krav og forventninger fra interessenter og myndigheder.

ESG som forretningsfordel

Det slås fast, at ESG-arbejdet i stigende grad bliver en konkurrencefordel. ESG er ikke længere kun en etisk eller regulatorisk nødvendighed – det bidrager nu aktivt til forretningsudvikling, risikostyring og branding. Mange virksomheder oplever, at deres ESG-initiativer skaber merværdi og differentiering i markedet.

Udbredelse og modenhed

Større virksomheder er længst fremme med ESG og oplever færre barrierer end mindre virksomheder. ESG-indsatsen er ofte bedre integreret i kerneforretningen hos de store aktører. Dog mangler der fortsat specialiseret viden og kompetencer hos mange, hvilket hæmmer fremdriften – især i mindre og mellemstore virksomheder.

Lovgivning og rapportering

Usikkerhed omkring kommende krav – især fra EU, fx CSRD og taksonomiforordningen – skaber forvirring. Mange virksomheder har svært ved at overskue, hvilke data de skal indsamle, og hvordan de skal rapportere korrekt. Det gør ESG-arbejdet mere reaktivt end strategisk.

Værdikæde og klima i fokus

Et centralt tema er arbejdet med ESG på tværs af værdikæden – herunder klimadata og scope 3-udledninger. Der er øget fokus på at indsamle og validere data fra leverandører og samarbejdspartnere. Miljøhensyn, især relateret til klima og energi, fylder markant i ESG-dagsordenen.

Sociale forhold og medarbejdere

Den sociale dimension (S i ESG) vinder frem. Temaer som medarbejdertrivsel, fleksibilitet, ligestilling og diversitet er blevet centrale. Især under og efter COVID-19-pandemien er fleksible arbejdsforhold blevet en integreret del af forventningerne.

Anbefalinger og næste skridt

Rapporten afslutter med seks konkrete råd til virksomheder, der ønsker at styrke deres ESG-indsats:

  1. Integrér ESG i kerneforretningen.

  2. Opbyg interne kompetencer.

  3. Kommunikér klart og datadrevet.

  4. Involver værdikæden.

  5. Forstå og forbered jer på kommende lovkrav.

  6. Brug ESG som strategisk løftestang.

Link til Trendrapport 2025: Et indblik i danske virksomheders arbejde med ESG

Share

ESG Memo - Håndbog om ESG og bæredygtighed

ESG Memo er et Minileksikon over de mest anvendte udtryk og begreber inden for ESG og bæredygtighed. Bogen indledes med en oversigt over engelske forkortelser og betegnelser oversat til dansk. Dernæst gennemgås de enkelte udtryk og begreber på dansk med henvisninger til regler, fx CSRD, ESRS-standarder, VSME-standarden for små og mellemstore virksomheder mv. ESG Memo er et praktisk anvendeligt værktøj, der kan anvendes af alle, der beskæftiger sig med ESG og bæredygtighed.

Nyhedsbrev om ESG og bæredygtighed

Indtast din mailadresse nedenfor og klik på Tilmeld

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.