Europa-Parlamentet har i dag godkendt stop-the-clock-delen af Omnibus-forslaget

Europa-Parlamentet har netop godkendt "stop-the-clock"-delen af Omnibusforslaget med stort flertal med 531 stemmer for (ud af 691). 

"stop-the-clock"-delen af Omnibusforslaget indeholder udskydelse af tidsfrister for hvornår selskaberne omfattes af CSRD. Anden del af Omnibus kommer senere og vil indeholde gennemførelse af detaljerede ændring af de omfattede reguleringer i CSRD. CSDDD og EU-taksonomien.

Udskudte tidsfrister for rapportering

Udskudt rapportering af bæredygtighed

Udskydelsen af tidsfristerne – den såkaldte ”stop the clock” – har det formål at få sat stop for implementering af den nuværende regulering og få skabt ro til at forhandle de detaljerede ændringer.

EU-Kommissionen udskyder kravet om at udarbejde bæredygtighedsrapportering for selskaber, der efter de gældende regler skulle rapportere første gang for regnskabsåret 2025 eller 2026, så selskaberne først skal rapportere for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2027 eller senere. Herved vil en meget stor gruppe selskaber fritages for rapportering indtil regnskabsåret 2027.

En umiddelbar konsekvens heraf bliver, at de børsnoterede selskaber der skal rapportere første gang for 2024 fortsat skal rapportere – også selv om har færre en 1.000 ansatte. Rapporteringskravet for disse selskaber gælder således uændret indtil næste del af Omnibussen gennemføres (se nedenfor).

Nye størrelsesgrænser

Omnibussen lægger op til en markant forhøjelse af størrelsesgrænserne for CSRD, så kravene fremover gælder for selskaber/koncerner, der har:

  • mere end 1.000 medarbejdere og
  • enten en omsætning på mere end 391. mio.kr. (50 mio. EUR)
  • eller en balancesum på mere end 196 mio.kr. (25 mio. EUR).

Størrelsesgrænserne er ens for børsnoterede og unoterede selskaber. Børsnoterede selskaber, der ligger under de nye grænser, fritages således også for rapporteringskravene.

De nye størrelsesgrænser betyder, at en stor gruppe selskaber, der efter de gældende bestemmelser skulle rapportere første gang i 2025 eller 2026, dermed aldrig bliver omfattet af rapporteringskravene, hvis de har mindre end 1000 ansatte.

Med de foreslåede størrelsesgrænser vil der fremover være samme grænse for antal ansatte i CSRD og CSDDD, mens der fortsat er forskel på kravene for omsætningen. Dette vil dog give et større sammenfald mellem de selskaber, der er omfattet af de to reguleringer.

Forslaget betyder, at antallet af selskaber, der omfattes af CSRD reduceres med ca. 80 pct. på EU plan. Det kan samtidig få den konsekvens, at enkelte af de selskaber, der allerede rapporterer for 2024 iht. det p.t. gældende CSRD, ikke vil være omfattet af de fremtidige rapporteringskrav.

Hvad betyder omnibus for SMV-virksomheder?

Selskaber der ikke er omfattet af de fremtidige CSRD-rapporteringskrav, vil fortsat kunne rapportere i henhold til den frivillige VSME-standard. I omnibusforslaget bliver der bl.a. lagt op til at VSME (den frivillige standard for SMV’ers bæredygtighedsrapportering), skal udgøre grænsen for, hvilke ESG-oplysninger som virksomheder, der er omfattet af CSRD, må spørge deres SMV-samarbejdspartnere om.

 

Share

ESG Memo - Håndbog om ESG og bæredygtighed

ESG Memo er et Minileksikon over de mest anvendte udtryk og begreber inden for ESG og bæredygtighed. Bogen indledes med en oversigt over engelske forkortelser og betegnelser oversat til dansk. Dernæst gennemgås de enkelte udtryk og begreber på dansk med henvisninger til regler, fx CSRD, ESRS-standarder, VSME-standarden for små og mellemstore virksomheder mv. ESG Memo er et praktisk anvendeligt værktøj, der kan anvendes af alle, der beskæftiger sig med ESG og bæredygtighed.

Nyhedsbrev om ESG og bæredygtighed

Indtast din mailadresse nedenfor og klik på Tilmeld

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.