ESG-risici bliver snart en del af bankernes kreditvurdering. Det får konsekvenser for alle virksomheder

Et nyt lovforslag (L 193) er ved at blive behandlet i Folketinget. Det indeholder den vigtige ændring, at banker og kreditinstitutter fremover skal indarbejde ESG-risici i deres vurdering af kreditrisici og kapitalbehov.

Ændringerne skal træde i kraft 1. juli 2025.

Et af formålene med lovforslaget er ”at skabe en robust og modstandsdygtig finansiel sektor, der er i stand til at håndtere og styre de ESG-risici, som de står over for på kort, mellemlang og lang sigt”. Det skal ske ved at øge gennemsigtigheden på området for bæredygtige investeringer og øge investorernes tillid til bæredygtige finansielle produkter samt sikre, at kreditinstitutter er bedre rustet til at håndtere fremtidige bæredygtighedsrelaterede udfordringer. Dette gøres blandt andet ved at forpligte institutterne til at udarbejde bæredygtigheds-/ESG-omstillingsplaner (Lovforslag L 193 pkt. 2.33, som skal ændre § 71, stk. 1, nr. 4, i lov om finansiel virksomhed).

Konsekvenser for virksomheder

Selvom reglerne retter sig mod finanssektoren, vil virksomheder i alle størrelser og brancher – også SMV’er og enkeltmandsvirksomheder – blive indirekte påvirket.

Bankerne skal nemlig indhente ESG-data fra deres kunder for at kunne overholde kravene.

Det betyder i praksis:

  • Banker vil efterspørge ESG-oplysninger og dokumentation
  • Lånevilkår kan blive strammet, hvis ESG-risici vurderes som høje – eller hvis virksomheden mangler ESG-dokumentation
  • Virksomheder i brancher med høj omstillingsrisiko – som fx landbrug, byggeri, transport og produktion – kan risikere højere finansieringsomkostninger eller blive mødt med øgede kapitalkrav.

Eksempel:

En mindre produktionsvirksomhed søger et lån til at udvide sit produktionsanlæg. Banken efterspørger dokumentation for ESG-data for både miljøpåvirkning (fx energiforbrug og affaldshåndtering) og sociale forhold, såsom arbejdsmiljø og leverandørkrav.

Virksomheden kan ikke dokumentere sine ESG-data, og banken vurderer derfor, at der er usikkerhed omkring fremtidige risici. Resultat: dårligere lånevilkår – ikke på grund af virksomhedens økonomi, men fordi ESG-risici ikke kan vurderes tilstrækkeligt.

Kort sagt: Virksomheders adgang til finansiering bliver koblet til sin ESG-parathed.

Kilde: Anna-Louise Wilk fra Bloomer Concept

Share

ESG Memo - Håndbog om ESG og bæredygtighed

ESG Memo er et Minileksikon over de mest anvendte udtryk og begreber inden for ESG og bæredygtighed. Bogen indledes med en oversigt over engelske forkortelser og betegnelser oversat til dansk. Dernæst gennemgås de enkelte udtryk og begreber på dansk med henvisninger til regler, fx CSRD, ESRS-standarder, VSME-standarden for små og mellemstore virksomheder mv. ESG Memo er et praktisk anvendeligt værktøj, der kan anvendes af alle, der beskæftiger sig med ESG og bæredygtighed.

Nyhedsbrev om ESG og bæredygtighed

Indtast din mailadresse nedenfor og klik på Tilmeld

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.