Den Europæiske Centralbank (ECB) har endelig udtalt sig om Omnibus.
Den Europæiske Centralbank (ECB) bakker op om forenkling af lovgivningen om bæredygtighedsrapportering. Harmoniserede og standardiserede data er nødvendige for investorer og markedsaktører til at træffe velinformerede beslutninger – og for at sikre, at kapital kanaliseres mod grønne investeringer, der støtter EU’s klimamål.
Ændringer i rapporteringspligtens omfang
EU-Kommissionen foreslår, at kun store virksomheder med over 1.000 ansatte skal omfattes af CSRD. ECB fremhæver flere problemer ved dette:
- Antallet af virksomheder med rapporteringspligt vil blive reduceret med ca. 80 %, hvilket vil mindske mængden af ESG-data, især om CO₂-udledninger.
- Nuværende rapporteringspligtige virksomheder med over 500 ansatte (under NFRD) vil blive undtaget – selvom de står for en stor andel af omsætningen i EU.
- En stor del af banksektoren, især mindre og nogle betydelige institutter, vil ikke længere være omfattet. Det svækker gennemsigtigheden og kan skade finansiel stabilitet.
ECB foreslår derfor:
- En ny kategori: ”middelstore store virksomheder” (500–999 ansatte), som skal rapportere efter forenklede standarder.
- At alle betydende finansielle institutioner, uanset størrelse, fortsat er underlagt krav om bæredygtighedsrapportering.
Frivillige rapporteringsstandarder
ECB støtter ideen om frivillige standarder for virksomheder uden rapporteringspligt, men advarer om potentielle risici:
- Virksomheder med god bæredygtighedsprofil vil vælge at rapportere, mens andre undlader – hvilket giver et skævt billede.
- Risiko for greenwashing og selektiv rapportering.
- Fravær af ekstern verifikation svækker datakvaliteten.
- Manglende ensartede og troværdige data kan hæmme investorers og myndigheders risikovurdering.
Begrænsning i dataindsamling fra værdikæden (value chain cap)
Forslaget indeholder en begrænsning i, hvilke oplysninger virksomheder må indhente fra deres værdikæde. Dette skal forhindre, at små virksomheder overbelastes indirekte.
ECB accepterer begrænsningen, men understreger, at det skal være muligt for virksomheder at indhente nødvendige oplysninger til risikovurdering – uanset CSRD.
Rapporteringsstandarder (ESRS)
ECB støtter Kommissionens ønske om at revidere og forenkle de europæiske bæredygtighedsrapporteringsstandarder (ESRS). ECB fremhæver, at:
- De vigtigste datapunkter inden for klima (ESRS E1) og biodiversitet (ESRS E4) bør bevares.
- Data om bl.a. virksomheders eksponering for klimarisici, emissionsmål, energiforbrug og omstilling er afgørende for pengepolitik og tilsyn.
- Overgangen til en klimaneutral økonomi kræver pålidelige data og klare planer fra virksomhederne.
- Interoperabilitet med internationale standarder bør bevares for at lette byrden for multinationale virksomheder og sikre sammenlignelighed.